Lief & Stoer Massage & Advies
  • Home
  • Je bent zwanger
  • Cursus voor jou & je baby
  • Babyconsulten
  • Tips
  • Scholing voor professionals
  • Tarieven
  • Contact
  • Menu Menu

Nachtangst

Ben je eindelijk van de gebroken nachten af… Ineens zet je kindje het op een gillen én is hij ontroostbaar. 

Als je peuter nachtangst heeft, gaat hij eerst gewoon slapen. De angst komt vooral voor als je kindje net slaapt, tot ongeveer drie uur na het inslapen. Vaak komt het steeds op hetzelfde tijdstip terug.

Ongeveer één op de vijftien tot dertig kinderen heeft wel eens last gehad van nachtangst, ook wel night terrors genoemd. Peuters hebben vaak last van aanvallen (één of meerdere keren per week), oudere kinderen meestal minder vaak (één of meerdere keren per maand).

Hoe ziet nachtangst eruit? 

Als je kindje last heeft van nachtangst, krijgt hij in zijn slaap een aanval waarbij hij gaat gillen en angstig is. Het lijkt of je peuter wakker is, maar dat is niet zo. Soms kan je kindje zelfs (onverstaanbaar) gaan praten. Het hartje klopt vaak snel en je peuter kan een rood gezicht krijgen en zweten. Misschien gaat je kleine zelfs schoppen en slaan. Een aanval duurt meestal een paar minuten en niet langer dan een half uur.

Verschil met nachtmerries

Nachtangst is niet hetzelfde als een nachtmerrie. Nachtmerries komen meestal voor in het tweede deel van de nacht. Als een kindje last heeft van een nachtmerrie, kun je hem meestal wel wakker maken. Nachtangst komt juist voor in het eerste deel van de nacht en na de aanval slapen kinderen direct rustig verder.

Hoe herken je nachtangst? 

–    Je kind lijkt wakker, maar dat is niet zo. Je kunt niet tot hem doordringen;

–    Je kind geen herinneringen aan een droom of nachtmerrie.

–    Je kind is  in paniek. Hij slaat om zich heen.

–    Je kind laat zich niet troosten.

–    De paniek ontstaat  vaak tot drie uur na het inslapen.

Wat kun je doen? 

Wellicht voel je je machteloos als je elke nacht echt alles probeert om je kind te sussen, maar niets lijkt te helpen. Dit kan je alvast doen als je kind nachtangst heeft:

Maak je kind niet wakker. 

Voor jou als ouder kan dat lastig zijn. Het is natuurlijk niet fijn om je peuter zo te zien! Toch is dit het beste. Als je probeert je kindje wakker te maken of te troosten, zorgt dit ervoor dat je kindje minder makkelijk weer verder gaat slapen en langer last heeft van de aanval.

Laat je kindje met rust

Zo kan hij zo snel mogelijk weer in de goede ‘slaapmodus’ komen. Na een paar minuten tot een half uur zal hij vanzelf weer rustig verder slapen. Vind je dit moeilijk? Ga dan rustig en stil naast je kindje zitten en praat op kalme toon tegen hem. Soms kan dit helpen om hem rustig te krijgen.

Probeer zelf altijd rustig te blijven. 

Als je dit lastig vindt, denk er dan aan dat je kindje morgen niets meer weet van de nachtangst.

Kun je nachtangst stoppen? 

Het is mogelijk je kind te helpen om de nachtangsten te stoppen, maar het kost wel wat tijd.

  1. Start met het vervroegen van de bedtijd, 15 tot 30 minuten kan al genoeg zijn. Deze extra minuten slaap kunnen net genoeg zijn om de nachtangsten te stoppen.
  2. Houd in een logboek bij wanneer de nachtangsten voorkomen (tijd, datum, etc.). Log de tijd wanneer jij denkt dat je kind in slaap is gevallen en de tijd waarop de nachtangst is begonnen.
  3. Zodra je inzicht hebt gekregen in hoe vaak het voorkomt en je daadwerkelijk ziet dat de nachtangst begint binnen 2 uur nadat je kind in slaap is gevallen, dan kun je actie ondernemen.
  4. Maak je kind 15 minuten voordat normaal de nachtangst start rustig wakker. Je hoeft je kind niet helemaal wakker te maken, maar zorg er wel voor dat je kind van slaappositie wisselt, omrolt of mummelt in de slaap. Je moet dit ongeveer 10 dagen achter elkaar doen om het patroon te doorbreken.

Liefs, Colinda Fierlier

Deel deze blog
  • Deel via Facebook
  • Deel via Twitter
  • Delen via WhatsApp
  • Deel via Pinterest
  • Deel via LinkedIn
  • Delen via e-mail

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je praktische tips en info ontvangen over de spannende en bijzondere periode rond de geboorte van je kindje, meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief.

[mc4wp_form id=”539″]

Dorpsstraat 35
2631 CR Nootdorp
06 22 92 30 20
liefenstoerbabymassage@gmail.com

Algemene voorwaarden

Design by Gaby Dam, development by Oil4.
De Hik Een knuffel
Scroll naar bovenzijde